گوگل ریکپچا از سال 2007 با هدف کاهش اسپم در وب شروع به فعالیت نمود. گوگل ریکپچا با توجه به پیشرفت تکنولوژی نرم افزارهای OCR که تصاویر را به کاراکتر تبدیل می کنند، چندین نسخه مختلف ارائه کرده است. نسخه های اولیه گوگل ریکپچا به صورت تصاویر به هم ریخته بود ولی با توجه به پیشرفت تکنولوژی spambot ها، نیاز به روش های جایگزینی بود که با تکنولوژی تبدیل متن به عکس با هوش مصنوعی امکان حل کردن آنها نباشد. گوگل تا کنون چهار نسخه ریکپچا منتشر کرده است.

reCAPTCHA V1

ریکپچای نسخه یک در سال 2007 منتشر شد و کاربران برای عبور از سد آن باید حروف و اعداد به هم ریخته مانند تصویر زیر را تشخیص می دادند. با پیشرفت تکنولوژی های تبدیل تصویر به متن، سرویس ریکپچای نسخه 1 رفته رفته فابل حل شدن توسط Spambot ها شد و دیگر روش مطمئنی به عنوان CAPTCHA نبود. به همین دلیل گوگل در سال 2014 ریکپچای نسخه دو را معرفی کرد و در نهایت در مارچ سال 2018 سرویس reCAPTCHA V1 را متوقف کرد.

گوگل ریکپچا نسخه 1
ریکپچا ورژن ۱ (حروف به هم ریخته)

reCAPTCHA V2

ریکپچای نسخه 2 در دسامبر 2014 به صورت “I’m not a robot” و در سال 2016 به صورت Invisible reCAPTCHA و در سال 2017 برای Android منتشر شد که در ادامه در مورد آنها توضیح داده شده است.

I’m not a robot Checkbox

در این نسخه دیگر تصاویر به هم ریخته به کاربران نمایش داده نمی شد و کاربران برای عبور از این ورژن که به no CAPTCHA reCAPTCHA نیز معروف است همانند تصویر زیر باید تیک چکباکس را بزنند تا گوگل با الگوریتم خاص خودش بتواند ربات بودن و یا نبودن کاربر را بررسی کند!

گوگل ریکپچا نسخه ۲
ریکپچا ورژن ۲ (من ربات نیستم)

Invisible reCAPTCHA

ریکپچای نامرئی گوگل از مارچ سال 2017 در دسترس عموم قرار گرفت. در ریکپچای نامرئی دیگر از تصاویر به هم ریخته و حتی تیک زدن خبری نیست و تشخیص ربات و یا انسان بودن در هنگام سابمیت کردن فرم انجام می شود. در واقع تفاوت ریکپچای نامرئی با من ربات نیستم در این است که در بررسی انسان یا ربات بودن در زمان زدن تیک انجام می شود ولی در Invisible reCAPTCHA در لحظه سابمیت یک فرم مانند ثبت نام یا ارسال کامنت انجام می شود.

در زیر یا کنار فرمهایی که تحت حفاظت Invisible reCAPTCHA قرار دارند، تصویری مانند عکس زیر قابل مشاهده است.

ریکپچای نامرئی گوگل
ریکپچا ورژن ۲ (کپچای نامرئی)

reCAPTCHA Android

همان طور که می دانید تعداد کاربران اندرویدی روز به روز رو به افزایش است و با توجه به این موضوع و اینکه همیشه امنیت کاربران یکی از اهداف گوگل بوده است، گوگل در ماه جون 2017 از ریکپچا مخصوص اندروید رونمایی کرد. کتابخانه reCAPTCHA Android بخشی از Google Play services SafetyNet APIs است. SafetyNet شامل تعدادی سرویس و API است که به شما کمک می کند که از اپلیکیشن اندروید در برابر تهدیدات امنیتی حفاظت کنید.

ریکپچا اندروید
ریکپچا اندروید

reCAPTCHA V3

گوگل ریکپچا نسخه 3 در اکتبر 2018 منتشر شد. این نسخه از ریکپچا تکنولوژی متفاوتی نسبت به ریکپچاهای قبلی گوگل دارد. در reCAPTCHA V3 دیگر در لحظه سابمیت کردن یک فرم یا زدن یک تیک، کار تشخیص انسان یا ربات بودن انجام نمی شود، بلکه در حین استفاده کاربر از صفحات، میزان انسان بودن آن به عنوان یک Score در نظر گرفته می شود و به همین دلیل دقیق تر از تکنولوژی های به کار رفته در ریکپچاهای نسخه های قبلی است.

تغییرات گوگل ریکپچا از ابتدا

  • 10/29/2018 reCAPTCHA v3 Launch.
  • 04/01/2018 reCAPTCHA v1 Shutdown
  • 10/18/2017 reCAPTCHA v1 Shutdown announced for March 31, 2018.
  • 06/09/2017 reCAPTCHA Android Library Launch.
  • 03/07/2017 Invisible reCAPTCHA Launch
  • 05/02/2016 Deprecation of reCAPTCHA v1.
  • 12/2007 reCAPTCHA v2 Launch.
  • 2007 reCAPTCHA v1 Launch.

ثبت سایت در گوگل ریکپچا

جهت آشنایی با نحوه ثبت سایت در Google reCAPTCHA به مقاله آموزش گوگل ریکپچا مراجعه نمایید.

13 دیدگاه

  1. با سلام و عرض ادب
    ضمن خسته نباشید از شما عزیزان، بنده بعد نصب و فعال سازی کپچا، با باز کردن تمامی صفحات سایت فرم کپچا نمایش داده میشود لذا خواهشمند است در زمینه غیر فعال سازی آن بنده را یاری نمایید.
    با سپاس فراوان

    • سلام و روز بخیر
      لطفا جزئیات بیشتری ارائه بفرمایید تا بتوانم شما را راهنمایی کنم. در آدرس سایتی که وارد کرده بودید گوگل ریکپچا دیده نشد. چه ورژنی از گوگل ریکپچا را در کدام سایت و از چه طریفی نصب کردید؟ اگر از پلاگین کپچای خاصی استفاده کردید، نام آن را ذکر کنید.

  2. از مقاله های خوبی که می گذارید واقعا متشکرم. من با توجه به آموزش های شما برای سایت وردپرسم گوگل ریکپچا ورژن 2 را نصب و استفاده میکنم.
    لطفا در مورد ریکچا مخصوص اندروید هم مطلب بنویسید. با تشکر

    • با سلام و تشکر از پست های خوبتون
      لطفا در خصوص حفاظت از ایمیل و شماره تماس مشابه کاری که در سایت های دیوار و شیپور انجام میشه تا ربات نتونه آدرس ایمیل ها رو برداره، پست بزارین
      ممنون

      • سلام مجید عزیز،
        تکنیک های متفاوتی برای جلوگیری از کار اسپم بات ها هست. کاری که به عنوان نمونه در سایت دیوار انجام شده نمی تواند مانع از کار اسپم بات های حرفه ای شود. چون کافیست که به صورت نرم افزاری بر روی دکمه مربوطه کلیک شود. ولی شما می توانید با استفاده از خود Google reCAPTCHA اقدام به مخفی نمودن آدرس ایمیل هم بکنید که البته برای سایتی مانند دیوار منطقی نیست که کار کاربران خودش را تا این حد سخت کند. ولی به هر حال هر سایتی با توجه به نیازش از تکنیک های ضد اسپم استفاده می کند. جهت مخفی کردن آدرس ایمیل با استفاده از گوگل ریکچا این صفحه را ببینید: Google reCAPTCHA Mailhide
        موفق باشید،

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *