اطلاعات ساختار یافته یا Structured data چیست؟

استراکچرد دیتا، اطلاعاتی هستند که به موتورهای جستجو کمک می کنند که دید بهتری نسبت به سایت یا یک ایمیل داشته باشند. تاکنون استانداردهای بسیاری برای استراکچرد دیتا ایجاد شده است که توسط آنها می توانیم اطلاعاتی در مورد یک فیلم، مقاله، کتاب، دستورالعمل طبخ غذا و موارد متعدد دیگری را به موتورهای جستجو بدهیم.

همانطور که در مقاله الگوریتم مرغ مگس خوار توضیح داده شد، این الگوریتم گوگل میتواند اطلاعات را از درون سایت ها استخراج کند. اگر در صفحه‌ای، اطلاعاتی به صورت ساختار یافته قرار بگیرد، الگوریتم مرغ مگس خوار راحت تر می تواند اطلاعات را درک و استخراج کند. به عنوان نمونه در تصویر زیر شاهد هستیم که اطلاعات یک فیلم به چه صورت توسط الگوریتم مرغ مگس خوار شناسایی، استخراج و نمایش داده شده است.

استراکچرد دیتا فیلم
کاربرد استراکچرد دیتا در نمایش اطلاعات یک فیلم

تاثیر استراکچرد دیتا بر سئو

اگر بخواهیم به طور خلاصه بگوییم که استراکچرد دیتا بر SEO تاثیر دارد یا خیر، پاسخ بلی است ولی طبق اعلام رسمی گوگل، استفاده از Structured data تاثیری درمحاسبات الگوریتمهای گوگل برای محاسبه رنکینگ ندارند. ولی به دلیل شیوه نمایش متفاوت صفحات دارای استراکچرد دیتا در صفحه نتایج گوگل، احتمال کلیک کاربران روی آن نتایج بالاتر از نتایج دیگر است و همین امر منجر به بالا رفتن CTR یا نسبت کلیک به نمایش در صفحه نتایج گوگل می شود و نهایتا بهره گیری از اطلاعات ساختار یافته اثر مثبتی از دیدگاه سئو خواهد داشت.

در نتیجه استفاده از Structured data در سئوی حرفه ای بسیار حائز اهمیت است و یک سئوکار مجرب باید با انواع استانداردهای استراکچرد دیتا آشنا باشد و بتواند به بهترین نحو از آنها استفاده کند. ضمنا استفاده غیر اصولی از استراکچکرد دیتا که به قصد فریب الگوریتم های موتور جستجو به سایت اضافه شده باشد ممکن است به جریمه گوگل منجر شود.

نحوه نمایش صفحات دارای استراکچرد دیتا در SERP

استراکچرد دیتا ریویو
کاربرد استراکچرد دیتا در نمایش تعداد ریویوکنندگان و میانگین امتیاز داده شده توسط آنان
استراکچرد دیتا دستور پخت غذا
کاربرد استراکچرد دیتا در نمایش دستورالعمل طبخ غذا
استراکچرد دیتا محصول
کاربرد استراکچرد دیتا در نمایش مشخصات فنی یک محصول

استانداردهای استراکچرد دیتا از کجا می آیند؟

معروف ترین سایت برای معرفی استانداردهای استراکچرد دیتا، سایت schema.org است که در سال 2011 توسط موتورهای جستجوی بزرگی مانند گوگل، بینگ، یاهو و یاندکس ایجاد شده و هموراه توسعه داده می شود و استانداردهای بسیاری تا کنون برای محصولات، محل ها، رویدادها، افراد، مقاله، کتاب، شرکت ها و موارد متعدد دیگر توسط این شرکتها وضع شده است که همگی به درک موتورهای جستجو از سایت یا ایمیل کمک خواهند کرد.

فرمت های قابل استفاده برای پیاده سازی استراکچرد دیتا

روشهای متعددی برای پیاده سازی Structured data در سایت و یا ایمیل وجود دارند از قبیل RDFa و Microdata و JSON-LD. در حال حاضر همه موتورهای جستجوی بزرگ قابلیت فهم هر سه نوع را دارند ولی از سال 2016 گوگل به همه سئوکاران توصیه میکند که از JSON-LD برای پیاده سازی استراکچرد دیتا در سایت ها استفاده کنند و این بدان معنی است که ممکن است در آینده روش RDF-a و Microdata دیگر پشتیبانی نشود.

8 دیدگاه

  1. سلام استاد
    وقتتون بخیر. من یک سایت تبلیغاتی دارم که با ورد پرس طراحی شده. مورد استراکچر دیتا رو چجوری می تونم توی سایتم اعمال کنم؟

  2. سلام استاد
    این کد استراکچرد دیتا رو باید روی تک تک صفحات و محصولات بزارم یا روی نقشه سایت ، قالب سایت ، دقیقا” کجا ؟
    ممنون

    • سلام جناب علیزاده،
      کدهای استراکچرد دیتا را می توانید برای تک تک صفحاتی که مدنظرتان است قرار دهید. اگر سایت شما داینامیک است، بهتر است که استراکچرد دیتا را به صورت داینامیک برای صفحات یا محصولاتتان تولید کنید. این مورد به نقشه سایت ارتباطی ندارد. بسته به اینکه از چه تکنیکی برای استراکچرد دیتا استفاده می کنید، جای کدها در صفحه با هم متفاوت است. به عنوان نمونه اگر از JSON-LD استفاده کنید، می توانید اسکریپت مربوط به اطلاعات ساختار یافته را در انتهای کد HTML هر صفحه قرار دهید.
      موفق باشید

  3. سلام استاد، من دو ماه پیش طبق آموزش شما برای سایتم استراکچرد دیتا گذاشتم. الان دقیقا 1386 صفحه از سایت من استراکچرد دیتا دارد. خواستم تشکر کنم از شما. یک سوال هم داشتم. اگر من برای برخی از صفحات سایتم استراکچرد دیتا اختصاصی بنویسیم و به حالت داینامیک نباشد، ایرادی دارد؟

    • سلام آقای جعفری عزیز،
      سایت شما را دیدم. خوشحالم که این تعداد استراکچرد دیتا را تا به حال گوگل شناسایی کرده. به زودی بعد از کراول بقیه صفحات سایتتان، بقیه استراکچرد دیتاها نیز شناسایی خواهد شد. از استراکچرد دیتا اختصاصی می توانید استفاده کنید و گوگل اطلاعات ساختار یافته صفحات را با یکدیگر مقایسه نمی کند.
      موفق باشید

  4. سلام استاد جعفری، از زمانی که شما فرمودید، در سایتم برای مقالات و محصولات اطلاعات ساختار یافته را اضافه کردم و الان برای برخی از محصولاتم و برای بیشتر مقالاتم شیوه نمایش در SERP تغییر کرده است.

  5. سلام من یک طراح سایت هستم، سایتی که برای مطالعه استانداردهای استراکچرد دیتا معرفی کردید رو مطالع کردم واقعاً منبع موثقی بود، تمامی آیتم ها و استانداردهای Structured data رو از سایت schema.org روی سایت های مشتریانمون داریم پیاده سازی میکنیم، ممنون از سایت وب یوز بابت مقاله مفید استراکچر دیتا

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *