نقشه سایت

نقشه سایت یا sitemap فایلی است که صفحات سایت در آن لیست شده و توسط آن می توانید ساختار سایت و صفحات، عکس ها و ویدیوها را به موتورهای جستجو مانند گوگل و بینگ معرفی کنید. به غیر از آدرس های URL می توانید اطلاعات دیگری به نام متادیتا را نیز به موتورهای جستجو بدهید. متادیتا اطلاعاتی در مورد صفحه هستند مانند زمان آخرین بروزرسانی، مدت زمان فیلم، نوع عکس و موارد متفاوت دیگر.

در حال حاضر چهار نوع نقشه سایت شامل صفحات، عکس، ویدیو و خبر وجود دارند که به دلیل کاربرد بودن نقشه سایت صفحات و عکس در همه سایت ها، این دو نوع sitemap در این کتاب توضیح داده شده اند.

آیا شما به نقشه سایت احتیاج دارید؟

اگر لینک های داخلی به همه صفحات سایت داشته باشید، معمولا گوگل می تواند بیشتر صفحات را بیابد و ایندکس کند ولی به هر حال وجود سایت مپ به موتور جستجو کمک می کند که همه صفحات را بیابد، ضمن اینکه با متادیتا در سایت مپ می توانید اطلاعات بیشتری نیز به موتور جستجو بدهید. داشتن سایت مپ در موارد زیر حائز اهمیت است:

  • اگر تعداد صفحات سایت زیاد باشد، در صورت وجود سایت مپ احتمال دیده شدن صفحات جدید و یا بروز شده توسط خزنده موتور جستجو بالاتر می رود.
  • اگر سایت دارای آرشیو یا بایگانی مطالبی باشد که به خوبی به آنها لینک های داخلی وجود نداشته باشد، لیست کردن آدرس مطالب بایگانی شده در نقشه سایت به موتور جستجو کمک می کند که آن صفحات را ببیند. به عنوان نمونه می توان به صفحات قدیمی بایگانی برخی از تالارهای گفتگو اشاره کرد که لینک داخلی به صفحات آرشیو آنها وجود ندارد.
  • اگر سایتی جدید باشد و لینک های خارجی به صفحات آن وجود نداشته باشد، با توجه به اینکه خزنده گوگل صفحات را با دنبال کردن لینک ها می یابند، ممکن است سایت جدید توسط خزنده موتور جستجو دیده و ایندکس نشود. در اینجا وجود سایت مپ یک امر ضروری است که توسط آن بتوانید صفحات را به موتور جستجو معرفی نمایید.

گوگل تضمین نمی کند که همه آدرس های موجود در سایت مپ را بخواند و ایندکس کند ولی در بیشتر موارد وجود سایت مپ برای سایت ها مفید است و ضمنا گوگل هرگز سایتی را به علت داشتن سایت مپ جریمه نمی کند.

انواع فرمت نقشه سایت

گوگل از فرمت های مختلف سایت مپ پشتیبانی می کند. همه سایت مپ ها مجاز هستند که حداکثر حاوی 50 هزار URL باشند و سایز فایل آنها در حالت غیر فشرده از 50 مگابایت بیشتر نشود. منظور از حالت غیر فشرده، حالتی است که فایل نقشه سایت با تکنیک هایی مانند GZIP فشرده نشده باشد.

سایت مپ XML

گوگل از استانداردهای www.sitemaps.org پشتیبانی می کند. یکی از فرمت های رایج سایت مپ، فرمت XML است که برای ایجاد سایت مپ صفحات، عکس، ویدیو و اخبار استفاده می شود. نمونه زیر یک نمونه ساده از سایت مپ XML است.

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<urlset xmlns="http://www.sitemaps.org/schemas/sitemap/0.9">
	<url>
		<loc>http://www.example.com/foo.html</loc>
		<lastmod>2020-04-24</lastmod>
	</url>
</urlset>

RSS, mRSS, and Atom 1.0

اگر شما بلاگی دارید که از RSS یا Atom feed پشتیبانی می کند، شما می توانید آدرس همه feed ها را به عنوان سایت مپ به موتور جستجو معرفی کنید. گوگل از RSS نسخه 2 و Atom feed نسخه 1 پشتیبانی می کند. همچنین می توانید با استفاده از mRSS feed جزئیات محتوای ویدیویی سایت را به گوگل بدهید.

سایت مپ Text

اگر سایت مپ شما فقط حاوی URL است و هیچ متادیتایی در آن وجود ندارد، می توانید یک سایت مپ متنی با فرمت txt داشته باشید که در هر خط آن فقط یک URL وجود داشته باشد. توجه داشته باشید که:

  • فایل سایت مپ متنی به صورت UTF-8 ذخیره شده باشد.
  • فایل سایت مپ هر نامی مانند sitemap.txt می تواند داشته باشد.
  • فایل متنی سایت مپ فقط می تواند شامل URL باشد مانند:
http://www.example.com/page1.html
http://www.example.com/page2.html
http://www.example.com/page3.html

اصول کلی نقشه سایت

  • از آدرس های canonical در نقشه سایت استفاده کنید. به عنوان نمونه اگر آدرس های canonical سایت با www هستند، همه آدرس های نقشه سایت نیز باید با www باشند.
  • آدرس ها نباید شامل پارامترهایی مانند session ID که تغییری در محتوای صفحه ایجاد نمی کنند باشند.
  • نقشه های سایت بزرگ باید به تکه های کوچک تر تقسیم شوند. حداکثر تعداد URL در یک نقشه سایت تعداد 50000 آدرس و حداکثر سایز فایل نقشه سایت می تواند 50 مگابایت باشد. نقشه های سایت بزرگ را به تکه های کوچک تر تقسیم کنید و به جای یک فایل، چندین فایل نقشه سایت را به موتورهای جستجو معرفی کنید و یا یک sitemap index داشته باشید که در آن آدرس سایت مپ هایتان را مشخص کرده باشید.
  • امکان معرفی حداکثر تعداد 500 عدد sitemap index به گوگل وجود دارد و هر sitemap index امکان داشتن 50000 سایت مپ را دارد.
  • فایل نقشه سایت باید به صورت UTF-8 ذخیره باشد.
  • نام فایل نقشه سایت و آدرس های URL درون نقشه سایت باید entity escaped باشند و نمی تواند شامل کاراکترهایی مانند * و { و } باشد. در جدول زیر 5 کاراکتر را می توانید مشاهده کنید که برای استفاده کردن از آنها باید از entity escaped آنها استفاده کنید.
نحوه استفاده از کاراکترهای ممنوعه در سایت مپ
نحوه استفاده از کاراکترهای ممنوعه در سایت مپ

معرفی نقشه سایت به گوگل

جهت معرفی نقشه سایت به گوگل دو روش رایج وجود دارد:

1- آدرس نقشه سایت را در فایل robots.txt به صورت زیر قرار دهید.

Sitemap: https://www.example.com/sitemap.xml

2- از طریق بخش Sitemaps در گوگل سرچ کنسول، نقشه سایت را به گوگل معرفی کنید.

3- با توجه به نمونه زیر، این امکان وجود دارد که توسط پینگ کردن گوگل، آدرس سایت مپ را به گوگل معرفی کنیم.

http://www.google.com/ping?sitemap=https://example.com/sitemap.xml

تگ های استفاده شده در نقشه سایت

در ایجاد نقشه سایت از تعدادی تگ اجباری جهت مشخص کردن آدرس و تعدادی تگ اختیاری جهت اضافه کردن متادیتا و برخی جزئیات برای موتور جستجو استفاده می شود.

نمونه زیر یک نقشه سایت است که از متادیتا نیز در آن استفاده شده است.

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<urlset xmlns="http://www.sitemaps.org/schemas/sitemap/0.9">
	<url>
		<loc>http://www.example.com/page1.html</loc>
		<lastmod>2023-10-19T13:10:55+03:30</lastmod>
	</url>
</urlset>
  • استفاده از تگ <lastmod> اختیاری است.
  • استفاده از تگ های <urlset> و <url> و <loc> اجباری است.
  • تگ اجباری <loc> باید با یک پروتکل مانند http یا https شروع شود و حداکثر تعداد کاراکتر مجاز آن 2048 عدد می باشد.
  • تگ اختیاری <lastmod> بیانگر زمان آخرین تغییر صفحه است و از استانداردهای زمانی W3C پشتیبانی می کند. به عنوان نمونه فقط می توان تاریخ را مشخص کرد مانند 2024-05-01 و یا علاوه بر تاریخ، زمان دقیق را با مشخص کردن اختلاف زمان نسبت به UTC برای موتور جستجو مشخص کرد مانند 2024-05-01T22:10:58+03:30.

تگ های <image:changefreq> و <image:priority> دیگر توسط گوگل پشتیبانی نمی شوند.

نقشه سایت عکس

این امکان وجود دارد که نقشه سایت را برای عکس های سایت نیز ایجاد کرد. نقشه سایت زیر یک نمونه از Image sitemap است.

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<urlset xmlns="http://www.sitemaps.org/schemas/sitemap/0.9"
	xmlns:image="http://www.google.com/schemas/sitemap-image/1.1">
	<url>
		<loc>http://example.com/sample.html</loc>
		<image:image>
			<image:loc>http://example.com/image.jpg</image:loc>
		</image:image>
	</url>
</urlset>

تگ های استفاده شده در نقشه سایت عکس به شرح زیر می باشد:

  • استفاده از تگ <loc> اجباری است و حاوی آدرس صفحه ای است که قصد دارید عکس های آن را در نقشه سایت معرفی کنید.
  • استفاده از تگ <image:image> اجباری است و حاوی اطلاعات عکس است. هر تگ <loc> می تواند حداکثر 1000 تگ <image:image> داشته باشد.

تگ های <image:caption> و <image:title> و <image:geo_location> و <image:license> دیگر توسط گوگل پشتیبانی نمی شوند.

پرسش های متداول در مورد سایت مپ

آیا ایرادی دارد که سایت مپ را به صورت استاتیک ایجاد کنیم؟

ایرادی ندارد که سایت مپ را به صورت استاتیک درست کنید ولی دقت داشته باشید که تگ last modified هر آدرس را یا به طور صحیح آپدیت کنید و یا اگر از صحت آن اطمینان ندارید، از آن تگ در سایت مپ استفاده نکنید.

سایت مپ من هر یک ساعت یکبار توسط افزونه در پرستاشاپ ایجاد می شود. آیا این کار درست است؟

برخی از افزونه ها در CMSهایی مانند پرستاشاپ وجود دارند که این قابلیت را دارند که در زمانهای مشخص، سایت مپ را آپدیت کنند. دقت کنید که زمانهای موجود در تگ last modified به درستی آپدیت شود و به عنوان مثال همه آدرس ها با هم یک زمان را نشان ندهند. تگ last modified موقعی باید آپدیت شود که صفحه مورد نظرش واقعا آپدیت شده باشد.

تقسیم یک سایت مپ بزرگ به چند نقشه سایت چه مزیتی دارد؟

وجود چند نقشه سایت به عنوان نمونه برای کتگوری های مختلف یک فروشگاه، این امکان را به وبمستر می دهد که مدیریت بهتری روی آدرس ها و ایرادهای احتمالی صفحات در ایندکس گوگل داشته باشد. همچنین به دلیل وجود محدودیت 50 هزار آدرس در هر سایت مپ، در صورتی که تعداد صفحات سایت شما از 50 هزار آدرس بیشتر باشد، باید سایت مپ را به چند سایت مپ کوچک تر تقسیم کنید.

ایجاد سایت مپ توسط سایت های آنلاین و یا نرم افزار ایرادی دارد؟

نرم افزارها یا سایت های آنلاین برای ایجاد سایت مپ، ابتدا یک سایت را کراول میکنند و آدرس های آن را به صورت لیست در اختیار شما قرار می دهند. بنابراین دقت کنید که در این طور سایت مپ ها، از تگ last modified استفاده نکنید.

آیا وجود تگ هایی که گوگل از آنها پشتیبانی نمی کند در سایت مپ ایرادی دارد؟

وجود تگ هایی که گوگل از آنها پشتیبانی نمی کند باعث اشتباه بودن سایت مپ نمی شود و گوگل از آنها صرف نظر می کند. این گونه تگ ها مانند caption و title در سایت مپ عکس صرفا file size سایت مپ را افزایش می دهد.

4 دیدگاه

  1. درود وقتتون بخیر
    من یکی از برچسب های سایتم رو بهینه کردم. اما اصلا در گوگل نمایش داده نمیشه. آیا ممکنه توی robots بسته شده باشه. و اینکه از کجا باید متوجه بشم؟

  2. سلام وقت بخیر استاد عزیز جناب اقای نیما جعفری
    مثل همیشه مطالب عالی هستن من دنبال کننده مطالب سخاوتمندانه علمی که درباره سئوی حرفه ای زحمت نگارشش رو میکشید هستم
    در خصوص اضافه کردن ادرس بخش های مختلف مثل برگه ها نوشته ها یا دسته بندی سایت مپ به سرچ کنسول علاوه بر ثبت ادرس اصلی ان در سرچ کنسول تاثیری در بهتر خوانده شدن صفحات دارد
    در خصوص الگوریتم dance گوگل نظرتان چیست
    موفق باشید

    • سلام و عرض ادب آقای ربیعیان عزیز،
      خواهش میکنم. وجود سایت مپ سالم و مخصوصا با last-modified صحیح به گوگل کمک میکند که از تغییرات صفحات شما زودتر مطلع شود. اگر سایت مپ نداشته باشید هم بالاخره گوگل صفحات سایت شما را خواهد دید که البته پارامترهایی نیز در خصوص تعداد کراول صفحات وجود دارد. بنابراین اگر منظور شما از بهتر خوانده شدن صفحات، کراول سریعتر باشد، پاسخ بله است.
      در خصوص Google dance در صفحه الگوریتم پاندا، پاسخ شما را داده ام.
      پیروز باشید

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *